Kako je nastao NENO?

Nacionalna evidencija nestalih osoba – NENO nastala je u želji što boljeg razumijevanja građana problematike nestalih osoba u Republici Hrvatskoj. Od samostalnosti Republike Hrvatske do danas nestalima se još uvijek vodi oko 2.500 osoba, a brojka pronađenih tijekom tih godina mnogo je veća.
 
NENO pojašnjava proceduru i složenost metodologije traganja za nestalim osobama te poziva obitelj nestale osobe, prijatelje i širu zajednicu da se, u suradnji s policijom, aktivno uključe u traganje za nestalom osobom jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe.
 
Nakon medijskog aktualiziranja slučajeva nestanaka pojavila se ideja da se svi profili nestalih osoba, bez izuzetaka, objedine na jednom mjestu kako bi svi građani mogli dojaviti korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi. Za to ne trebaju odlaziti u policijsku postaju već to mogu učiniti on-line, a policija će svaki navod provjeriti.
 
Nestanci osoba, posebice maloljetnika i djeca, posljednjih su godina snažno medijski popraćeni, a uloga medija u bržem pronalasku nestalih osoba, uz policijske mjere traganja, od ključne je važnosti. Televizijska slika putuje nevjerojatnom brzinom, a podatak da je određena osoba nestala u sekundi je dostupna velikom broju ljudi.
 
Ovo je doprinos Ministarstva unutarnjih poslova RH u pronalasku svih nestalih osoba i nada onima koji još uvijek čekaju svoje najmilije.