30. kolovoza obilježavamo Međunarodni dan nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih osoba je dan sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima, bez obzira jesu li nestale u okrilju oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava.

Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom ako to, s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da barem jednom godišnje podsjeti  javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju, a Ministarstvo unutarnjih poslova svoj je obol dalo kroz stvaranje Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO koja na stranici www.nestali.hr objavljuje sve profile nestalih osoba čiji nestanak je prijavljen hrvatskoj policiji.

Grafikon 1. Broj raspisanih objava za nestalim osobama u 2015. godini po spolu

U 2015. godini je do 25. kolovoza raspisano ukupno 1587 objava za nestalim osobama. Broj raspisanih objava za nestalim osobama ne predstavlja broj nestalih osoba - jedna te ista osoba tijekom godine nestane nekoliko puta (prilikom svakog nestanka osobe se raspisuje objava).

 

U 2015. godini je do 25. kolovoza obustavljeno ukupno 1580 objava za nestalim osobama. Broj obustavljenih objava za nestalim osobama ne predstavlja broj pronađenih osoba – jedna te ista osoba tijekom godine se nekoliko puta pronađe ili vrati.

 

Ukupno 2483 objave za nestalim osobama su bile na snazi na dan 25. kolovoza 2015.

 

U ovom trenutku hrvatska policija traga za 2577 osoba.

Svi podaci koji su objavljeni u NENI su javni, a svaki profil ima integriran i pdf letak koji je spreman za ispis te ga građani mogu lijepiti po oglasnim prostorima svojih gradova i mjestima pojačanog protoka ljudi.

Pozivamo sve građane da se uključe u traganje za nestalim osobama.  Dostavljanje kvalitetnih i pouzdanih informacija te povjerenje u policiju kao instituciju primarno zaduženu za poduzimanje mjera traganja, od iznimne je važnosti za uspješan pronalazak nestale osobe. Pogledajte profile u NENO-i, možda ste nekoga vidjeli ili imate informaciju o njemu. Sve podatke možete nam dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji ili na e-mail nestali@mup.hr. Podatke možete dostaviti i preko on-line obrasca „Imate informaciju o nestalom? Ispunite obrazac!“, koji ima svaki profil.

 

Posjete na portalu Nestali.hr u proteklih godinu dana

Od 30. kolovoza 2014. do 26. kolovoza 2015. stranicu www.nestali.hr posjetilo je 318.298 korisnika., od čega ih je 74,8 % novih. Najviše posjetitelja bilo je iz Hrvatske (84,31 %). Na drugom mjestu su posjetitelji iz Bosne i Hercegovine (4,01 %). Na trećem i četvrtom mjestu su posjetitelji iz Njemačke i Srbije (2,31 % i 2,12 %).

Grafikon 5. Posjećenost stranice www.nestali.hr po mjesecima

        

 

Portal Nestali.hr najviše su posjećivali građani Hrvatske iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Varaždina i Slavonskog Broda.

Grafikon 6. Posjećenost stranice www.nestali.hr po dobnim skupinama

   

Što se tiče demografskih podataka, za nestale osobe najviše interesa u posljednjih godinu dana pokazali su mladi od 25 do 34 godine, njih 33,50 % te mladi od 18 do 24 godine, njih 27,50 %. Prema spolu portal više posjećuju muškarci, njih 54,15 %,dok je 45,85 % žena.

Facebook grupu NESTALI.hr podržavaju 3582 osobe. Podržite nas i vi ako još niste i tragajte s nama!